De tijd vliegt!

10/02/2008

Vandaag ben ik twee weken in New Zealand, en het lijkt al veel langer. Veel gedaan en vooral veel geleerd de laatste tijd. Waar zal ik beginnen? Bij het vliegen dan maar.

Ik heb 4.9 uur op de lesurenteller staan. De laatste keer vloog ik op 7 februari. Het zit wat tegen met het weer en met de medische keuring, daarom staat het lessen op een laag pitje. Maar momenten dat ik vlieg, gaan goed! Het hoveren (=op een vast punt op paar meter boven de grond hangen) ging de laatste keer stukken beter. Ah, bedoelen ze dat met small movements and quick respons!

Ik begin aan te voelen hoe ‘t toestel reageert op de controls en hoe ik die kan bespelen. Nu wordt ‘t leuk..! Voor de geïnteresseerden zal ik in een apart bericht proberen te omschrijven hoe de controls werken en hoe de bediening gaat.

Robinson R22 lesheliMedische keuring, verhaal apart. Tijdens de Special Eye Report heeft de opticien ontdekt dat mijn rechteroog niet helemaal naar behoren functioneert. Nooit iets van gemerkt en met twee samenwerkende ogen hoef je er ook geen hinder van te ondervinden. Dit verschijnsel kan veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld een hersenbloeding, tumor of een big smash. Nu heb ik in 1995 een harder klapper gemaakt als gevolg van een auto-ongeluk en precies op de aangewezen plek een flinke deuk opgelopen. Dat moet de oorzaak wel zijn. Alles is gerestaureerd, maar blijkbaar toch iets aan over gehouden. Ze willen hier geen enkel risico lopen, want stel dat ik in de lucht ineens een uitval krijg… Maar een MRI-scan van mijn hersens is onmogelijk vanwege de chirurgische schroevenverzameling in m’n ijzeren wenkbrauw. Nu hebben ze bedacht dat ik naar een oogarts mag, op een uurtje rijden hiervandaan. Die heeft plaats over 2 maanden, wist de secretaresse mij te melden. Kijk, en dan is ‘t handig dat je een beetje assertief bent, zelfs als dat niet in je eigen taal is. “Euhm, let me explain a little bit about my situation here…” “Well dear, in that case I can squeeze you in on Monday morning, 9.15. Is that o.k.?” “Yes, that’s very o.k.! Thanks, happy weekend, see you Monday!”. En dat is dus morgen. Ik rijd er zelf heen, met de pick-up truck van Blair. Links rijden! Vandaag al geoefend en dat zal wel lukken.

Over links rijden gesproken: ik heb een fiets! Nou ja, een fiets = dus een mountainbike. Het fietspad = vluchtstrookje langs de snelweg = dus uitkijken geblazen.

links rijden en uitkijkenEr zit een sticker op mijn fiets: Always wear your helmet. Never drive at night.  Dat zegt genoeg. Je ziet dus ook weinig fietsers hier. Ze zwaaien zelfs naar elkaar, net als motorrijders in NL doen. Uiteraard wordt er ook wel eens getoeterd en gezwaaid vanuit een auto. Blijkbaar ben ik een bezienswaardigheid, wat ik wel begrijp want ik ben alleen nog maar mannen/jongens op de fiets tegengekomen. fiets

Mijn dagen zien er enigszins uit als rustige werkdagen: om half 8 wakker worden, opstaan, douchen & ontbijten, om 9 uur naar de vliegschool, mail checken & koffie, vervolgens in de studieboeken. MP3-speler op de oortjes en aan de slag. Paar uurtjes werken, lunchen en na de lunch varieert t programma. Of ik ga een stukje vliegen, of ik ga kletsen met de buren van de Sky Dive club (stoere types die zo’n 8 x per dag de aarde tegemoet kletteren en op ‘t laatst aan een parachuttouwtje trekken), of ik ga naar de stad voor een boodschap (25 minuten over een heuvel trappen, enkele reis) of toch nog een beetje studeren.

Sinds kort ben ik ook weer begonnen met  hardlopen, nog maar een stukje van 30 minuten. Maar eerlijk gezegd is dat al meer dan ik verwachtte. Die marathon om Lake Rotorua in mei ga ik niet halen waarschijnlijk, maar het is een mooi streven. Vanavond ‘mag’ ik weer, gelukkig is het wat koeler vandaag, want lopen in 30 graden om 19.00 uur is best pittig.

Ik heb inmiddels redelijk wat verschillende weertypes meegemaakt: 30+ graden, felle zon (pas op voor verbranden! dunne ozonlaag en weinig luchtvervuiling), stevig urendurend onweer met pikzwarte wolken, harde windhozen, dichte mist en miezerige regen. Dat laatste is vandaag en het is nog steeds zo’n 24 graden, dus ik kan gelukkig gewoon nog in de ‘korte kleren’ blijven lopen. De locals hebben lange broeken aan, maar ik speel die gekke buitenlander.

Nederland is ver weg, maar niet uit mijn gedachten. Ik mis vriendjes en vriendinnetjes. Gelukkig ontvang ik mail van  jullie kant van de aardbol, ga zo door! Mijn liefste Joris heeft al twee keer gebeld en we hebben schandalig lang aan de telefoon gehangen. Heerlijk, dat maakt het missen tenminste een heel klein beetje draaglijker.

Hey, de brandweer rijdt voorbij! Ow, it’s a biggy, want ik hoor nog een sirene. Ja hoor, de ladderwagen! Ik heb de brandweerkazerne van Rotorua nog niet bezocht (er zijn er twee), maar ben wel wat op straat tegengekomen. De wagens en de kleding doen Amerikaans aan. Over een tijdje zal ik eens uitzoeken waar ze zitten en langsfietsen. Hi guys!

Ik ben al een tijdje bezig om foto’s te uploaden op deze site. Nog even geduld, er wordt hard aan gewerkt! Aan goede foto’s geen gebrek, ik ga wel door met die camera. Het technisch verwerken is een ander verhaal, maar dat komt ongetwijfeld binnenkort in orde.

Deze week staan er twee belangrijke dingen te gebeuren, waar redelijk wat van afhangt voor ‘t vervolg van mijn avontuur. Het eerste is het vervolg van de medische keuring. Wanneer ik toch niet goedgekeurd wordt, is het vliegverhaal voorbij. Einde - finito. Maar laat ik niet op de feiten vooruitlopen. Het tweede is het theorie-examen Flight Radio. Ik heb ‘t aardig in de vingers, maar moet toch nog wel even wat rijtjes uit mijn hoofd leren. Het is allemaal nieuwe stof, van een wereld waar je normaal weinig mee te maken hebt. Alles over vliegvelden en radioverkeer: attended controlled aerodromes, request to transit, transponder code, callsign, en ontelbare onlogische afkortingen. Als ik dit examen haal, is de kop er af. Dat zou een leuke opsteker zijn, maar de realiteit leert dat het slagingspercentage rond de 20% ligt. Oef, da’s niet veel! Maar ik zeg maar zo: iemand moet die 20% toch een beetje in stand houden, nietwaar? En daar wil ik graag aan meewerken.

Na woensdag is heb ik tijd om wat meer op stap te gaan. Blair (vliegschoolhouder) werkt de komende weken in Timor en zijn vrouw Dawn is wanhopig op zoek naar wat gezellig gezelschap. Ze heeft me al gestrikt voor Girls Night (donderdag) en Movie Night (woensdag). Ik vind t helemaal best!

Gisteravond ben ik meegeweest in een powerboat. Dat is een drijvend kanonskogel met een knots van een buitenboordmotor er aan. We gingen 60.2 knopen, volgens mij is dat ongeveer 100 km/u. Hhaaard!!! En leuk. Wapperende wangen. En daarna ontspannen in een natural hot pool. Zit/hang/lig/drijf ik daar in zo’n lekker warm badje, met de happy few van Rotorua, omringt door palmbomen en groene varens, insectengeluiden, ruisen van de golven van ‘t meer waar we op uitkijken. Het leven is soms zo beroerd…

Zo, ik ga de was uit de wasmachine halen. Want ja, ook dat soort dingen moeten gebeuren. Het is niet de hele dag alleen maar avontuur, het lijkt soms net op gewoon leven. Lieve vriendjes en vriendinnetjes, hopelijk kan ik jullie snel weer een bericht sturen met allemaal goed nieuws.

Be safe, be good!

Algemeen @ 06:06

3 reacties

  1. Hee Lievie,

    Ik zal even een roze ballon met wens naar het universum sturen voor een goede uitslag van de oogarts. Het klinkt allemaal erg Paulinug daar, en ik zit te genieten bij je berichten. Heel veel succes met de test en weet je sommige mensen dwingen op een gegeven moment gewoon het geluk af. Dat percentage mag ook best wat omhoog. Laat je ons snel horen van je uitslagen (oog en test) zijn??

    Dikke knuffel van de Do’s

    comment door Dominique — 10/02/2008 @ 15:59

  2. Ha Paulinie! Dat klinkt natuurlijk enorm goed allemaal, vooral die fiets kan mij wel bekoren…! :) We vroegen ons hier af hoe het met je zou zijn, dus dan is het natuurlijk erg leuk om dat even te kunnen lezen op je eigen site. Spannend hoor, en hopelijk alles goed bij de oogarts giesteren. Veel plezier uiteraard maar weer en veel goeds van de zolder op het LV20!
    Liefs, Anneleen.

    comment door Anneleen — 12/02/2008 @ 11:01

  3. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

    comment door book last minute travel — 18/05/2011 @ 22:29

RSS feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

reageer